fredag 29 mars 2013

Vattenförsörjningen samt konkurrens i Åboregionen

Turun Seudun Vesi Oy grundades år 1974.  Någon stiftelseurkund hittade jag inte direkt, och betalade inte heller dryga 6 euro för att (eventuellt) få den via Virre-tjänsten. Så varför företaget någon gång grundades är oklart.
År 2000 skrevs ett samarbetsavtal om att börja ta råvatten från Kumo älv. Kumo älv startar som fortsättning på sjöområdena kring Tammerfors, 50 km sydväst om Tammerfors, kringlar sig först lite mot sydväst till Vittis (Huittinen), därefter mot nordväst till Björneborg. Avtalet skrev på av Åbo, Reso, Nådendal och Pargas. Den som skulle förverkliga det hela var Turun Seudun Vesi Oy.

I samma veva förverkligades också någons barntida dröm om konstgjort grundvatten. Konstgjort grundvatten skapas genom att maskinellt påtvinga det som normalt skapar grundvatten. Grundvatten skapas genom att nederbörd filtreras genom sandlager. Konstgjort grundvatten skapas genom att pumpa ut vatten på en sandås, låta det rinna igenom, och pumpa upp det ur marken genom relativt konventionella brunnar (likt svenskarnas spetsbrunn, dvs man slår ner ett rör i marken och pumpar upp vattnet, men med industriell dimension).  Detta vatten skulle sedan ledas via rör till Saramäki i Åbo.

Projektet har stött på en hel del probelm. Problem med miljötillstånd, problem med upphandling. Förrening av vattnet från Kumo älv måste fixas i en anläggning i Vittis.

Kostnader? som vanligt sprang kostnaderna iväg. Ett prisestimat från 2008 var uppe i 150 M€, vilket är mer än dubbelt av kalkylen. Bara vattenröret till Åbo kostade mer än 40 M€. Exakta siffror är ju svåra att få, eftersom TSV är ett aktiebolag, och vi som kommuninvånare inte har insyn i bolaget ("affärshemligheter").
År 2012 kommer vattenverket i Åbo att gå 1,8 M€ back pga. dyrt vatten från TSV.  År 2011 gjorde vattenverket en vinst på 10 M€ (före investeringar, som ju är svåra att få fram vad de är, men gissar att det är fråga om TSV). Detta på en vattenmängd på ca 17 Mm3.  Enkelt uträknat betyder det direkt en kostnadshöjning på 1 €/m3.

Med annan teknik, från betydligt mer krävande grundvatten, rapporteras en kostnad på ca 0,5 € / m3 totalt för vattenproduktion. Detta uppnås i Ashkelon i Israel, där man från medelhavets salta vatten genererar dricksvatten med omvänd osmos med 3,9 kWh/m3 vatten, 20 cent / m3. Resten av kostnaderns är kapitalkostnader. Detta görs i en skala som är ca 10 gånger den i TSV:s anläggningar.

Men till pudelns kärna. Ideen med kommuner är att invånarna kan slå sig samman och göra saker effektivare än om man gör det enskilt. Vattenförsörjning är en typisk sak som absolut borde bli billigare och bättre då man gör det centralt. Men det kräver också att man har insyn och kontroll över verksamheten. Vattenförsörjning är ju trots allt så livsviktigt att man inte någonsin borde ge bort kontrollen över denna.
Nu har Åbo nästan helt gett bort kontrollen över sin vattenförsörjning till bolaget TSV. Vi är snart beroende av detta företag. Skickar det en räkning, så måste man bara snällt betala, annars stängs vattenkranarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar