torsdag 6 april 2017

Bättre hantering av byggprojekt i Åbo stad

På Byggmästarna och -ingenjörerna YH RKL;s valdebatt 4.4.2017 i Åbo diskuterades bl.a. varför vi har projekt som går utanför alla ekonomiska ramar som stadsteatern och Impivaara simhall. Det debatterades också varför skolor som Pääskyvuori, Cygnaeus och Sirkkala där byggnader har reparerats flera gånger eller trots reparationer måste antingen repareras på ny eller rivas pga. fortsatta fuktskador och problem med inomhusluft.

I panelen lyftes fram att problemet är projektledningen och övervakningen. Stadens byggprojekt har idag otydlig ledning, ansvar för kostnadsuppföljning och kvalitet är anonymiserade i organisationen.

Lösningen är i princip enkel: Bygg om organisationen så att det finns tydlig projektledning och ansvar. Politiskt är detta dock inte det lättaste att få dessa ändringar gjorda, speciellt med en tradition av politiska tjänstemannautnämningar, där det inte är kompetensen som avgör. Detta måste man frångå.

Men det är årligen fråga om 10-tals miljoner euro som går till reparationer, pengar som mycket väl skulle kunna användas till annat än halvdana bygginsatser. Istället kunde pengarna användas till kärnverksamheten, såsom lärarresurser.

Jerker Björkqvist
Kommunalvalskandidat, Sfp i Åbo

Publicerat i ÅU 6.4.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar