fredag 4 mars 2022

Om att villa bli Tsar

 Vladimir Putin vill bli Tsar. Eller någon form av vad som skulle kunna kallas en Tsar idag. Tsaren Putin behöver ett imperium, vill vara vacker, och vill vara omtyckt av folket.

Putin är inte vacker, och har aldrig varit det. Han är en före detta KGB agent, utbildad till att leva i skuggorna, vara kallt beräknande och göra det som behövs för att fullfölja uppdraget. Han kommer ihåg kalla kriget, hur USA använde allt som stod i deras makt för att få bort  Sovjets kärnvapen från deras närområde, dvs Cuba-krisen. Det alltså hör till en stormakts rättigheter, fiendens vapen skall inte finnas på stormaktens närområden. Rysslands stormaktsfiende symboliseras förstås idag av NATO.

Putin blir inte vacker, det vet han, men han kan bli omtyckt av folket. Macho-mannen som rider barkroppad på hästar, slåss med tigrar, mannen som ger folket bättre ekonomiska förutsättningar. Storyn i kontrollerad massmedia som alla skall bidra till att berätta om hans framgångar. Allt för att bli omtyckt av folket. Men det krävs allt större massmediekontroll för att "rätt" bild skall berättas.

Sedan kommer Ukrainas president Zelensky. TV-pajasen som representerar motsatsens till Putins bild av den kalla systematiska ledaren. Och Zelensky blir mäkta populär, har en vacker familj, allt det som Putin alltid velat, och det går snabbt. Putin blir direkt omkörd i Rysslands vagga, det tar på självbilden. Dessutom följer Zelensky inte de "normala" politiska reglerna i området. Och andra sidan var det ju just därför han blev president.

Putin anser att Zelensky säger att Minsk-fördraget (det som skulle bidra till stabilitet i Ukraina-områden) skulle förstöra det som Ukraina står för. Putin uppfattar det som så att Ukraina aldrig kommer att fullfölja överenskommelsen, vilket gäckar honom. Dessutom vill Ukraina bli NATO-medlem, vilket är helt mot principen av att inte ha fiendens vapen som granne. Då skulle dessutom Krim bli omringat av NATO.  Enligt Putins världsbild tvingar allt detta honom att agera. Han agerar med invasion. Målsättning: snabbt få tillbaka ett Ukraina enligt Putins normal.

Men det gick fel. Ukrainarna slåss enhetligt. Zelensky blir vackrare varje dag kriget går framåt. Putin blir fulare varje dag kriget går framåt. Putin bombar sitt eget folk. Putins möjlighet att bli Tsar krymper på alla fronter - imperiet krymper, Putin förblir ful och istället för att han blir omtyckt av folket, blir Zelensky, den han föraktat och sett ner på, mer omtyckt av folket - och kanske inte bara i Ukraina utan även i Ryssland. 

Hur tar denna Putin dessa förkrossande nederlag? Förstår han att det är nederlag? Blir han råttan inkörd i ett hörn som gör vad som helst? Finns det någon nåd för en diktator och terrorist? Hur skall en västvärld behandla en massmördare? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar