söndag 27 november 2022

Energiapahoinvointi

Lokakuussa  moneen sähköpostiin tipahti Turku Energian sähkötarjous kahdeksi seuraavaksi vuodeksi - 27,10 c/kWh. Tämän voi verrata edellisen kaksivuotiskauden hintaan 3,90 c/kWh. Hinta on käytännössä seitsemänkertainen. Suuri kysymys tässä on mistä tämä hinta on keksitty, se ei varmaankaan vastaa kasvaneita raaka-ainekustannuksia, koska Turku Energian sähkön alkuperä on Turku Energian oman vuosikertomuksen mukaan ainoastaan 5% fossiilipohjainen. Loput on joko uusiutuvaa tai ydinvoimaa. Näissä kummassakaan raaka-aineen hinta ei ole kasvanut. Joten miksi energian myyntihinta on seitsenkertainen?   

Nyt tullaan asian ytimeen. Turku Energia on osakkaana sähköenergian tuotantolaitoksissa. Nämä tuotantolaitokset myyvät sähkötuotantonsa Nord Pool Spot sähköpörssiin. Turku Energia taas ostaa sähkönsä Nord Pool Spot sähköpörssistä. Koska Nord Pool Spot-hinnat tänä päivänä muodostuu pitkälti keinottelun kautta. Kun tietyllä Nord Pool alueella on sähköpula, niin sähkötuottajilla on mahdollista saada suuria katteita tuottamalleen sähkölleen. Siis sähkötuotantoyhtiöt, jossa Turku Energia on osakkaana, tekevät rutkasti rahaa myymällä sähkö pörssiin. Samalla Turku Energian logiikka että sähköasiakkaat pitäisi maksaa kalliista pörssisähköstä. Tämä, vaikka myyntivoitot sähköpörssiin tulee osakkuuksien kautta takaisin Turku Energialle. Eli tietysti Turku Energia loppupelissä maksaa sähkön tuotannosta omistamissaan laitoksissa tuotantokustannuksien mukaan, eikä pörssihinnan mukaan. 

Me Turkulaiset olemme aikaoinaan rakentaneet Turku Energian, jotta meillä olisi käytettävissä varma ja kustannustehokas energia. Nyt kuitenkin tämä ei toteudu, koska mennään pörssihinnan mukaan, vaikka vaihtelut pörssihinnassa vain tuovat kirjanpidollisen rahansiirron Turku Energialle. Nyt turkulaiset joutuu siirtämään tulonsa sähkötuotantolaitoksille, vaikka Turku Energia voisi yhtä hyvin edelleen tuottaa Turkulaisille kohtuunhintaista sähköä. Me emme ole rakentaneet Turku Energian, jotta pukumiehet voivat kotiuttaa voittoja.

Turku Energian strategiassa mainitaan että "Olemme nostaneet strategiassamme asiakkaat ja heidän energiahyvinvointinsa keskiöön. Asiakaslupauksemme mukaisesti olemme lähellä ja näemme kauas.". Nyt vain on käynyt niin, että keskiöön on noussut asiakkaiden energiapahoinvointi. Monella on tällä hetkellä tuskaa - joko mafiatyyppinen 24 kk sopimus, jota ei voi purkaa maksamatta täysin kohtuuttomat sopimussakot, tai pörssisähkösopimus, joka syö yöunet, koska pitää vahtia että kodin lämmitys ja muut sähkösyöpöt ajoitetaan halpaan pörssisähköön.

Turku Energia on edelleen Turun kaupungin omistama liikelaitos, ja omistajaohjaus tapahtuu valittujen kuntapoliitikkojen kautta. Omistajaohjaus luo perusstrategian - minkä takia meillä on Turku Energia? Edelleen näen että meillä on Turku Energia jotta meillä olisi varma ja kustannustehokas energia käytettävissä. Ei sitä varten että maksimoidaan kaupungin saamia voittoja. Itse pyytäisin Turkulaisilta anteeksi, jos olisin ollut mukana luomassa tätä tilannetta.

Kansallisella tasolla tarvitaan uudistus energiapolitiikkaan. Suomi on pohjoisimpia ja kylmimpiä osia Eurooppaa, jossa on talvella jaksoja, jossa vaadittava energia hyvänlaatuiseen elämään on suuri. Naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa asiat on hoidettu vesivoiman kautta. Suomi pitää panostaa paljon siihen että energiajärjestelmämme on varma, kustannustehokas ja ajaa kansalaisten etua.

Jerker Björkqvist

Eduskuntavaaliehdokas / RKP 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar