Vårdreformen plågar vårt politiska samhälle - det som skulle leda till likställd och effektiv vård håller på att bli ett system där kostnaderna skjuter okontrollerat i höjden. De folkvalda välfärdsområdenas fullmäktigen står handlöst och tittar på, för vilka faktiska verktyg har de att kontrollera kostnaderna?
Typiskt för alla reformer är att man anställer nya mänskor för att hantera reformen. I vårdreformssystemet måste ju grundverksamheten - vårdverksamheten - fortsätta. Det går inte att ta timeout i denna, utföra reformen, och fortsätta verksamheten. Så nya mänskor anställs, organisationer för den nya formatet byggs upp, och antagligen sker nyanställningar. Snart har vi ett nytt system, med fler anställda, med antagligen ungefär samma arbete inom vården som fortfarande utförs. Ofta med lite lägre verkningsgrad, för de som utför vårdjobbet måste dessutom förstås sig på en mängd ny administration och system.
Välfärdsområdenas totala statsfinansiering uppgår 2023 till 22,5 miljarder euro, men nu beräknas att kostnaderna överskrider finansieringen med 1,3 miljarder euro. Det talas om starkt behov av att spara, alla välfärdsområden uppmanas spara på kostnader. Samtidigt ropas det högt över att det behövs ny vårdpersonal för att trygga en skälig vård. Spara gör man nog bara genom att minska på personalen, så här går målsättning bjärt isär.
Så om vi på riktigt vill ha vårdsektorn på fötter igen krävs något helt nytt och annorlunda tänk i saken. Vi har på sätt och vis en kris och i krissituationer finns det alltid någon aktör som ser till att vinna på krisen. Den i Finland etablerade mekanismen att 1) staten utbildar läkare och vårdpersonal 2) dessa anställs av privata vårdaktörer 3) vårdaktörerna säljer extraresurser till den offentliga sektorn med god marginal borde fås bort. Regleringen av vårdsektorn borde ändras så att det inte är möjligt att utnyttja krissituationer till att ta hem vinster. Systemet med ett två parallella system, det offentliga och det privata, som utför samma samhällsuppdrag borde fås bort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar