Åbo skall bli koldioxidneutralt år 2040, så har sittande fullmäktige beslutat. Jag satt idag (28.3.20017) på Lähienergialiittos paneldebatt, där man utredde energifrågor speciellt med tanke på förnybar energi. I debatten deltog representanter från 7 partier.
I Åbo stad kan två projekt plockas fram. Bostadsområdet Skanssi, där man bygger ett fjärrvärmenät med lägre temperatur (65 grader), vilket möjliggör inmatning i fjärrvärmenätet. Det andra är det nya Biobränsle-kraftverket i Nådendal, vilket möjliggör användning av biobränsle istället för kol för att uppnå koldioxidneutralitet.
Den stor frågan var i alla fall om man borde låta lokal och distribuerad energiproduktion till Åbos fjärrvärmenät. Frågan är om man kan använda spillvärme från fastigheter till fjärrvärmenätet. Samtidigt är frågan om man politiskt vill luckra upp monopolet kring fjärrvärmenätet.
Personligen tror jag att fjärrvärmenätet är är på utgående. Genom andra lösningar, främst värmepumpar av olika slag, kan man bättre ta till vara spillvärme från fastigheter och föra tillbaks till det egna huset i form av värme eller varmvatten. Värme tas från luften eller jorden. Värme från central anläggning blir onödig, speciellt då energieffektivitet i fastigheter på också andra sätt ökas.
Frågan var också hur man ställer sig till solenergi. Om man tittar på LCOE (Levelized Cost of Electricity) idag så är vattenkraft billigast, sedan kommer vind, solel, kol, gas, kärnkraft. Solel har kommit redigt mer i pris, och idag kan man i princip få hur mycket energi som helst genom att bygga fler solpanelanläggningar. I Kina byggs kombinerat vattenkraft-solpanelsystem där solpanelerna står för 850 MW (jämför Lovisa1 500 MW). Utmaningen som återstår är att flytta energin och lagra energin. Men när detta är löst, så har vi nästan löst utmaningen med energiförsörjning globalt.
Så vad ingår då paletten över Åbos framtida energilösningar?
- ökat biogasframställning / använding (gasbussar, lokal värme med gas)
- FÖRNYAT AVFALLSBRÄNNVERK - eget energiavfall borde användas lokalt
- mycket lätt process för bygglov för uppdatering av energieffektivitet
- värmepumpar: jord, luft/vatten, havsområden
- planläggning för solenergiområden / vindkraftsområden
- mera demo-områden, där företag kan utveckla energiprodukter för export
- energiintegration (energi-flyttas mellan fastigheter)
- planering för framtida elbilar (laddning, självkörande)
- Public-Private-Partnerships för energilösningar
Åbo kan bra bli koldioxidneutralt per 2040, varför inte före det?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar