fredag 31 mars 2017

Dålig inomhusluft

Många hus, nya eller lite äldre, rapporteras idag ha dålig inomhusluft. Man pratar ofta om mögelhus. Mögel förekommer säkert i många hus, men mögel förekommer helt allmänt utomhus omkring oss också. Problemet här är koncentrationen, dvs. hur mycket mögel per luftmängd, som beror på mögelhärdar inomhus och dålig luftväxling.

Men det som också förekommer är olika kemiska föreningar från byggmaterialen. Vi har historiskt haft ammoniak (ytspackel/bindemedel kasein) och formaldehyd (spånskivor/bindemedel i lim), båda är numera via byggnormer minimerade. Det som förekommer idag är flyktiga organiska föreningar (VOC), som uppstår då betong kommer i kontakt med mattlim. Denna process försnabbas av fukt. Otaliga offentliga byggnader och kontorsbyggnader lider, och kommer att lida av VOC, p.g.a. otillräckliga byggnormer. Detta i kombination med energisparande reducerad luftväxling, vilket gör att både mögel- och VOC-koncentrationerna blir höga. Detta leder till att de som vistas i husen lider av huvudvärk, luftvägsproblem som kan leda till astma och kanske livslång överkänslighet.

Så en stad som Åbo kunde internt gå in för att då man bygger, ser man till att kända faror elimineras, trots att byggnormer inte skulle kräva detta. Och inte välja det billigaste.

Publicerad i ÅU 1.4.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar