lördag 3 februari 2024

Att omförhandla elavtal är en viljefråga

 I ÅU 4.8.2023 finns ett reportage från en av de åbobor som valde att teckna avtal enligt Åbo Energis fast pris för 2 år hösten 2022. Kilowattimmepriset är högt i detta avtal, men ännu värre är uppsägningsvillkoren, som ju säger att kostnaden för att säga upp avtalet är att kunden då måste betala enligt uppskattad elanvändning för resterande avtalspperiod. Typiska uppsägningsvillkor för liknande avtal har varit en avgift på 50 eller 200 euro, beroende på mängden el man använder. För ett småhus på 20000 kWh årlig elanvändning, blir avgiften över 5000 euro, om säger upp avtalet med Åbo Energi ett år i förtid.

Men det värsta i historien är att Åbo Energi upprepade gånger i media har repeterat samma historia – det att uppdatera avtalsvillkoren inte är en viljefråga. Men det är just det det är. Vilka avtalspartner som helst har rätt att omförhandla avtalsvillkoren, om bägge parter är överens. Så om Åbo Energi skulle välja att bistå sina kunder genom att erbjuda ett nytt elpris, som nu dryga 11 c/kWh, eller erbjuda nya uppsägningsvillkor, tror jag nog den andra avtalspartnern, skulle gå med på förändringen.

Åbo Energi meddelar i samma reportage att de inte skall behöva sälja el på förlust. Det jobbiga i detta är att det var ju Åbo Energi som själv upphandlade den el de nu säljer vidare till kunderna till urusla villkor. Hela risken med eluppköp under hösten 2022 överfördes direkt till kunderna. Och ändå är idén med att ha Åbo Energi som ett stadsägt bolag att det hanterar risker och elupphandling på ett sätt som gagnar åboborna. Nu blev detta inte alls av, så man frågar sig hur det är med kompetensen i Åbo Energi?

Men de folkvalda politiker som sitter i Åbo Energis styrelse har fortfarande en möjlighet att föra fram vad som är Åbo Energis riktiga vilja i denna fråga. I Vasa såg politikerna till att stadens energibolag kom emot de som hade hamnat mest i kläm. Detta fast bolaget gick lite back, men på sikt är det viktigare att det finns förtroende för våra stadsägda bolag, att de verkligen verkar i åbobornas intresse.

Jerker Björkqvist, SFP, Åbo



Publicerat i ÅU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar