tisdag 25 september 2012

Torgparkering från 2008 till 2012


Detta är ursprungligen skrivet i oktober 2008  (jo, valtider det också), men fastnade bara i egen dator. Nu är det år 2012, fyra år senare, men det lustiga är, att egentligen _inget_ har ändrat.

Några kända radiovegadebattörer kom med de visa orden, att den sträcka man kan tänka sig gå från fortksaffningsmedlet till butiken, är proportionellt till folkmängden i staden. I Helsingfors blir det ca 500 m, i Åbo ca 150 och och i Pargas dryga 10 m.  I köpcentrum längs infartsleder lyckas man någorlunda med detta, i Åbo stadskärna är det åtminstone för bilburna kunder oftast längre. Louhi, som ju saluförs som fungerande lösning, är tyvärr byggd så att man nästan alltid måste gå betydligt längre än modellen.
Visst som "singel-shoppare" är 150 m inget problem, det och mycket till klarar man raskt. Men då man på hemvägen från dagis med tre stycken trötta barn skall släpa dem längs smutsiga smala fotgängarstråk i underjorden till hisschakt, så låter man helt enkelt bli. Det är lättare att gå till köpcentret längs infartsleden.

Visst, man kan bli idealist, och ta bussen till torget en vacker vårdag för att avnjuta glass i torghandelsstämningen. Idealismen tar tyvärr slut när man i praktiken står mellan bullrande, rykande bussar och tittar på nerurinerade väggar och smutsiga torgstenar. När barnen säger att de inte vill äta glass på ett så här otrevligt ställe, då är något fel. Jag har inte försökt upprepa saken (kommentar 2012: detta har det fakto inte blivit av tillsvidare...).

Bygg torgparkeringen, flytta bussarna under jorden, och bygg en ny marknadsplats, kantad med kaféer och lekparker, så blir det plötsligt det sådant mervärde att besöka Åbo Centrum att få perifera köpcentrum kan slåss med det.
Ibland känns det otroligt, att det gått så länge, utan att få denna grundläggande stadsbild i skick. När dessutom marknadskrafterna både kan och vill betala kalaset. Men visst borde t.o.m. Åbo delta i projektet finansiellt. Det lönar sig att satsa på sitt hjärta, också för Åbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar